Stephen MoserArchitect

Sheared Saltbox —

Sheared Saltbox
Shelter Island, NY

With its box-like shape and long pitched roof, this new construction for a New York City artist and psychologist who enjoy sailing is a re-interpretation of the fisherman's saltbox cottage. Here, in this contemporary version, the saltbox is sheared, pushing the second floor forward to create a small overhang in the front and a balcony in the rear. The windows, from large openings to narrow slits, explode the symmetry. The rear roof supports the photovoltaic system that powers and heats the house. Following the slope of the site, the ground floor has an open plan that changes levels between entry foyer and library/guest room at the front of the house, and living/dining/kitchen area in the rear. The artist's studio on the second floor has a soaring ceiling and large windows with northern exposure. The primary bedroom opens to the rear balcony, and is connected to a study. The exterior is clad in Alaskan yellow cedar and gray stucco.

Project Size

2,500 sf

SMA Team

Stephen Moser, principal

Contractor

The Wooden House Co.

Civil Engineer

Sherman Engineering & Consulting, P.C.

Art

Jill Moser

Photography

Michael Moran/OTTO